Make your own free website on Tripod.com

contacts   links   site map

Bosnian Translation, Editing & Proofreading Services

*THIS IS A FREELANCER'S WEB PRESENTATION!*

English into Bosnian, Croatian, Serbian and Serbo-Croatian languages

 

 

 

Contact us!

 

Translation Samples - Military

POGLAVLJE I

Dio prvi

Uvod

Misija voda minobacača je da pruži blisku i trenutnu neizravnu paljbenu potporu za manevarsku bojnu i satnije.

 

Strategija obuke na minobacačima

 

Strategija obuke na minobacačima je koncept usklađivanja dokumenata obuke, doktrine, programa institucionalne obuke, programa obuke postrojbe i sredstava obuke. Ona postiže cilj u obuci održavanja gotovosti vojnika i zapovjednika za pobjedu na bojnom polju. Strategija obuke na minobacačima je primijenjena u ZOiD institucionalnoj obuci (PUO, OSD, OSC) i u postrojbama. Ona je podržana napravama za obuku, vježbovnim streljivom i pomagalima za potporu obuke.

U institucionalnim tečajevima, vojnicima i zapovjednicima se pruža početna obuka za bitne pojedinačne zadaće. U postrojbi se održavaju početne zadaće, obučavaju se dodatne pojedinačne zadaće, te se izvodi kolektivna obuka.

Naprave, simulacije/simulatori, vježbovno streljivo i strelišta pružaju vojnicima i zapovjednicima priliku za izvođenje obuke usmjerene na izvedbu pod realnim uvjetima. Glavne naprave koje podržavaju minobacačku obuku su SABOT vježbovni projektil, M880 VPKD, M879 VPVD i podkalibarski umetci za minobacače 107-mm i 120-mm.

Obuka je također podržana publikacijama izdanim od ZOiD-a koje naglašavaju uvjete i standarde izvedbe za pojedinačne i grupne zadaće (TP, TPO, POVK, PVOO, VPr, SVK).

Ovaj priručnik razrađuje tehničke aspekte obuke minobacačkog SUP.

·       TP 23-90 razrađuje tehničke aspekte obuke minobacačkih desetina,

·       TP 70-90 razrađuje taktičku uporabu minobacačkog voda i sekcije,

·       PVOO 7-90 POZM naglašava bitne zadaće, uvjete i standarde za minobacački vod, sekciju i desetinu; i metode za izvođenje obuke i ocjenjivanje ovih čimbenika,

·       PVOO 7-90-DRIL naglašava standardni boj, posadu i bojevi dril za minobacačke vodove sekcije i desetine.

Topničke publikacije su temeljni izvor za PM, TPP i EPP procedure. PM procedure su uobičajene zadaće u vojničkim priručnicima, TehP sadrži tehničke aspekte uporabe i održavanja minobacačke opreme.

 

 

home rates  |  references  |  resume  |  translation samples  |  terms help  |  ToS

© BOSLang 2004. All rights reserved.